Jarzynka klasyczna
SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
1 kg pietruszki
1 kg selera
2 pory
½ kg pasternaku
3-4 papryki (czerwone, żółte, zielone)
Spory pęczek pietruszki (natka)
1 kg soli
WYKONANIE:
Warzywa oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać wszystkie warzywa z solą i przełożyć do pojemników lub słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Używać zamiast sproszkowanej (sklepowej) jarzynki do zup, sosów, mięs. Zachować ostrożność przy soleniu potraw gdyż jarzynka jest słona.
Jarzynka na "szybko"
SKŁADNIKI:
Suszone warzywa (dostępne w każdym sklepie )
suszona pietruszka(jej nigdy za wiele )
sól
Przyprawy : lubczyk,pieprz czarny,curry ,kurkuma.
Słoik
WYKONANIE:
suszone warzywa "mielimy " na drobno w mikserze
,kiedy już osiągną odpowiednia drobnoziarnistość wsypujemy do szklanego słoika ,dodajemy przyprawy sól, pietruszkę ,zakręcamy ,wstrząsamy i GOTOWE !!>:)
CIEKAWOSTKA:
Jarzynka domowej roboty jest o wiele, wiele zdrowsza niż ta kupna gdyż w swoim składzie nie posiada konserwantów, ani wzmacniaczy smaku!(Glutaminian sodu (E621)).
SMACZNEGO !!:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz