niedziela, 2 stycznia 2011

Trochę o moim ulubionym "napoju" Herbacie :)))


Jaką herbatę z czym się pije ^^..czyli typowe ciekawostki + przepisy na pyszne mieszanki




Mieszanki klasyczne


Wszystkie firmy herbaciane tworzą własne mieszanki obliczone na
rozmaite upodobania smakoszy herbaty i różne pory dnia. Otrzymuje
się je przez mieszanie i zestawianie różnych gatunków. Nie istnieją
rygorystyczne reguły co do składu takich mieszanek. Niemniej jednak
kilka klasycznych składa się na ogół z podobnych komponentów :
EARL GREY
Jest to tradycyjna mieszanka herbat chińskich, albo chińskich i
indyjskich aromatyzowanych esencją owocu bergamoty- rodzaju
pomarańczy. Cieszy się ona niewiarygodnym powodzeniem i istnieje
w wielu odmianach, z użyciem herbaty chińskiej, Darjeeling,
cejlońskiej, Silver Tip i herbaty dymnej. Zmienna jest ilość
bergamoty, co wpływa w znacznej mierze na jakość herbaty – zbyt
wiele sprawia, że napar ma smak mydlany; zbyt mało – można by pić
z powodzeniem niearomatyzowaną herbatę. Natomiast właściwa
proporcja pozwala uzyskać napój o ożywczym, cytrusowym aromacie.
który nadaje się do ciastek.
ENGLISH BREAKFAST – angielska śniadaniowa
Tego rodzaju herbata ma towarzyszyć tłustym, smażonym potrawom,
oraz wyrazistym smakom.
IRISH BREAKFAST – irlandzka śniadaniowa
Irlandczycy tradycyjnie wolą herbatę mocną i ciemną, więc mieszanki
o tej nazwie zawierają bogate, smakujące słodem Assamy, niektóre z
dodatkiem herbat afrykańskich i indonezyjskich.
FIVE O’CLOCK TEA – mieszanka popołudniowa
Są to z reguły lżejsze gatunki zmieszane z herbatami Darjeeling,
Formosa, chińską oraz lżejszymi cejlońskimi, czasem z odrobiną
jaśminu czy bergamoty.
ROSYJSKA KARAWANA
Aby odtworzyć smak preferowany przez Rosjan pijących chińską
herbatę przewożoną przez wielbłądy od granicy rosyjsko-chińskiej,
używa się do mieszanki o tej nazwie herbat czarnych lub Oolong, z
4
Chin czy Formosy, z niewielkim dodatkiem dymnej Lapsang
Souchong albo Tarry Souchong.
:D:d


PRZEPISY:
Zielona herbata z limonką
cukier
zielona herbata
limonka


Herbata miętowa na zimno


herbata czarna
torebka mięty
cytryna
kostki lodu


Herbatka na zimowe wieczory


szklanka herbaty
sok malinowy
plasterek pomarańczy
2-3 goździki
można posłodzić miodem


Miętowa z cytrynką
herbata miętowa lub suszone liście mięty
cytryna (1 na litr)
cukier
Herbatka po angielsku


10 dkg czarnej herbaty
4 kawałki cynamonu
3 łyżeczki tartej skórki z cytryny
1 łyżeczka goździków


Herbatka rozgrzewająca


torebka czarnej herbaty lub łyżeczka liściastej;
płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru (może być też pokrojony korzeń);
sok z 1/2 cytryny;
1 lub 2 łyżeczki miodu, np ze spadzi iglastej (według uznania)
PAMIĘTAJ!:
Miód dodajemy do herbaty dopiero jak przestygnie aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości
SMACZNEGO!))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz